Didem Seymen – Glutensiz ürünler çölyak hastalarının tükettiği ürünler iken, özellikle son dönemde Amerika’da ve daha sonra ülkemizde glutensiz diyetler moda haline geldi. Özellikle bazı sporcuların ve tanınmış kişilerin glutensiz diyeti başarılarının sırları arasında göstermeleri bu diyete olan ilgiyi artırdı. Oysa ki, yapılan çalışmalar, glütensiz bir diyetin kilo vermeyi teşvik ettiği iddiasını destekleyen hiçbir bilimsel kanıt olmadığı gibi sağlıklı bireylerde glüteni sıfırlamanın bir faydası yok.
‘Kalp sağlığına faydası yok’
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “260 bin kişi üzerinde yapılan çalışmaya göre sağlıklı bireylerde gluteni sıfırlamanın hiçbir faydası yok. Gluten pazarına son. Takviye çılgınlığına son” ifadelerine yer verdi. Doç. Dr. Keskin’in referans gösterdiği “Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde gluteni azaltılmış veya glutensiz bir diyetin etkileri” başlıklı makalede de şu bilgilere yer verildi. “Son yıllarda düşük glutenli ve glutensiz diyetler, tüm dünyada popülerlik kazandı. Bununla birlikte, gluteni azaltılmış veya glütensiz bir diyetin faydalarına ilişkin çalışma sonuçları çelişkili ve glüteni azaltılmış bir diyetin kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi üzerinde bir etkisinin olup olmadığı net değildi. 26 yıl boyunca 269 bin kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre ise, sağlıklı bireylerde gluteni sıfırlamanın kalp sağlığına bir faydası yok.”
‘Çölyak hastasına faydalı’
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral da şu bilgileri verdi: “Gluten alımının, tüm nedenlere bağlı ölümlerle ilişkili olup olmadığı belirsizdir. Glutensiz diyet uygulaması, kalp hastalıklarına karşı koruyucu değildir. Sağlıklı bireylerde gerçekten gluteni sıfırlamanın bir faydası yok. Çölyak hastalarında, gluteni sıfırlamanın faydası var.”